Wat is traagschuim?

Traagschuim is een schuim van polyurethaan, net zoals polyetherschuim en koudschuim. Het bestaat uit holle cellen, die niet geheel afgesloten zijn, zodat de lucht in de cellen niet gecomprimeerd wordt als de cellen in elkaar gedrukt worden. Bij kamertemperatuur is het materiaal stug. Het materiaal wordt slapper op die plaatsen waar het door de lichaamswarmte wordt verwarmd. Daardoor zal het materiaal zich voegen naar de vorm van het lichaam, waardoor het gewicht van het lichaam beter verdeeld wordt over het contactoppervlak.
Het materiaal reageert op warmte en druk. Het wordt zacht als het warm wordt. Met name bij traagschuim met een lang geheugeneffect is het schuim daarom ‘s zomers zachter dan ‘s winters. Doordat het op temperatuur en gewicht reageert voegt het zich naar iemands lichaam.
Gewoon polyetherschuim kan al in verschillende soorten gemaakt worden (gewicht, stevigheid, structuur), maar bij traagschuim komen daar nog meer mogelijkheden bij. Zo kan het geheugeneffect sterker of minder sterk zijn. Sommige traagschuimen voelen vettig aan.
Traagschuim voor matrassen moet voldoende luchtig zijn, zodat het goed ademt. De cellen van het schuim moeten vrij de lucht kunnen doorlaten. Men noemt dat een ‘open celstructuur’.
BRON: WIKIPEDIA

Traagschuim reageert op warmte.

traagschuim matras

Thermo-elastisch heet dat. Door warmte wordt dit schuim zachter en ‘zink’ je een beetje weg in het matras, waardoor je ruggenwervel in de meest natuurlijke houding komt.
Ook zorgt de zeer goede drukverdeling van het traagschuim voor een zeer lage drukweerstand.
Hierdoor worden deze matrassen veel in zorginstellingen en ziekenhuizen gebruikt.

Traagschuim heeft een dragende kern nodig

Ten tweede is het belangrijk te kijken naar de dragende kern. Bij traagschuim matrassen wordt altijd gewerkt met een dragende kern. Wanneer het matras alleen uit traagschuim bestaat zink je tot op de bodem van het matras weg, wat natuurlijk niet de bedoeling is. De dragende kern kan bestaan uit HR koudschuim of veren. Wij gebruiken in onze traagschuim matrassen HR koudschuim. Of een pocketveer als basis.
Voor de duurzaamheid is het verstandig te werken met een soortelijk gewicht van minimaal SG 50 voor het HR koudschuim.

Voor- en nadelen van Traagschuim

Het grootste voordeel van traagschuim is de elastisciteit van het materiaal.
Het zorgt dus voor een zeer goede ondersteuning, precies op de plekken waar het nodig is.
Een nadeel kan zijn dat het schuim iets warmer aanvoelt.
Wanneer u het snel warm heeft in bed kan dit worden versterkt door een traagschuim matras.
Wilt u wel perfecte ondersteuning zonder het ‘warmte effect’ dan is het raadzaam om een matras te kiezen van Latex Talalay schuim.

Een traagschuim matras word vaak gebruikt door slapers die rug of nekproblemen hebben. Ook in de zorg is dit een veelgebruikt matras.

  • Stevigheid: medium tot zacht
  • Ondersteuning: zeer goed
  • Creëert juiste slaaphouding: 90%

Onze waardering: (ZEER) GOED

×

Beste bezoeker, wil je snel een antwoord op jouw vraag?

Klik dan op mijn naam om een app te sturen of stuur een e-mail naar  info@vanmartin.nl

× Stel je vraag via de WhatsApp